Дисципліна "Ресурсозберігаючі технології в харчових і переробних виробництвах" вивчає принципи, методи та інновації, спрямовані на зменшення споживання ресурсів (енергії, води, сировини тощо) та покращення ефективності виробничих процесів у харчовій та переробній промисловості. Метою цієї дисципліни є розвиток сталого та екологічно відповідального підходу до виробництва продуктів, зокрема харчових, з використанням інноваційних ресурсозберігаючих технологій.
Сьогодні практично в кожній промислово розвиненій країні виробники та наукові організації проводять пошуково-експериментальні роботи  щодо  створення  найбільш  оптимальних варіантів безвідходного виробництва продуктів харчування  з  точки  зору  екологічності, фінансової ефективності, низьких виробничих витрат на сировинні ресурси.